Tenim un repte: polítiques d’habitatge innovadores i implicació de les entitats socials per evitar unes condicions residencials precàries per “les futures persones grans”.

By novembre 17, 2017 Notícies

La Fundació Família i Benestar Social (FiBS) amb motiu del seu 30 aniversari va organitzar, el passat 10 de novembre, una jornada sota el títol “Desigualtats i Drets Socials: Habitatge i Longevitat” amb l’objectiu d’analitzar, des de diferents perspectives, un dels més importants reptes de futur de les administracions i de la societat, en relació a l’augment previsible – en l’actual i alarmant context de crisi econòmica – dels problemes que ja es poden detectar relacionats amb la situació residencial i el dret a l’habitatge de les persones grans.

Una jornada que ha pretès aprofundir i alhora aportar estímuls per a la innovació i l’apoderament de les persones grans. A Catalunya 590.000 llars estan formades per persones que tenen una edat mitjana de més de 65 anys. Un alt percentatge d’aquestes persones, un 42%, avui tenen l’habitatge pagat. Aquesta particularitat, bastant comuna a Catalunya, ha esdevingut la clau per mitigar els efectes de la crisi econòmica que ha colpejat a les famílies, que de forma evident i gràcies als forts llaços parentius, han estat el mur de contenció de problemes derivats de l’atur o pèrdua d’habitatge dels fills i filles. Amb aquesta jornada, s’ha volgut posar l’accent en els reptes de futur, donat que el previsible augment en el nombre de persones i de llars de més de 65 anys per als propers 15 anys, demana una anàlisi rigorosa de les previsions residencials en les que es trobaran: inestabilitat, inseguretat, desproporció entre ingressos i cost i dificultats d’adaptació, per poder mantenir una vida independent. Caldrà preveure i detectar el nombre de llars que seguirà amb pagaments de préstecs hipotecaris i amb contractes de lloguer de persones apunt de la jubilació i determinar l’esforç en el pagament de l’habitatge que hauran de realitzar.

La principal conclusió de la jornada “Desigualtats i Drets Socials: Habitatge i Longevitat” és com s’ha d’evitar trobar-nos amb unes condicions residencials precàries, desnonaments i pobresa energètica en un futur molt proper, i per això cal començar a treballar de forma decidida i innovadora des de tots els fronts – administracions, tercer sector, societat civil- per garantir-los a tots plegats un envelliment digne, actiu i saludable, que impacti directament en una comunitat o entorn d’afectes, drets bàsics i de benestar,  on les persones, tinguin l’edat que tinguin, puguin desenvolupar el seu projecte de vida en les millors condicions.

La FiBS ha valorat molt positivament l’acollida i interès que va despertar aquesta jornada que va tenir lloc a l’Auditori del COEC, amb més de 180 persones inscrites. Destacar que el gran encert en escollir la temàtica,  ha comptat com a ponents persones de gran expertesa i rellevància participant en les tres taules rodones: l’economista i patrona de la FiBS, Carme Trilla, l’arquitecte Jordi Bosch, la gerent de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, Carme Borrell, el catedràtic de la UPF, Guillem López Casasnovas, el professor Investigador CSIC, Joan M. Esteban i del camp de la salut, la neuròloga i directora de la Fundació ACE, Mercè Boada i la psicòloga i investigadora de l’IGOP, Mercè Pèrez Salanova. Van inaugurar la jornada la tercera tinenta d’alcadessa de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Ortiz i el secretari d’Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Francesc Iglésies, acompanyant al president d’honor i fundador de la FiBS, Francesc Borrell i  l’actual president de la FiBS, Josep M. Gasol. Per la FiBS la millor forma de celebrar 30 anys d’existència és refermant aquell compromís social fundacional adquirit i renovar-lo cada dia, amb dedicació i responsabilitat.