El cinquè i sisè principis ens anuncien que darrera els comportaments de les persones grans desorientades sempre hi ha un motiu

Amb els principis 5 i 6 del Mètode de Validació, Naomi Feil ens anuncia que darrere els comportaments de les persones grans desorientades sempre hi ha un motiu. Aquests motius poden estar relacionats en la satisfacció de necessitats bàsiques humanes (Piràmide de necessitats de Maslow).

metode de validacion fibs 5

Posem un exemple hipotètic però comú:

Una senyora desorientada, que sempre ha estat soltera i a la que mai se li ha conegut cap relació, entra a viure a la residència i comença a festejar amb un senyor de la residència. La família sorpresa no dóna crèdit i no sap com abordar-ho.

Hi ha moltes maneres d’enfocar aquesta situació:

  • Una d’elles és atribuir el comportament de la senyora exclusivament al procés de demència.
  • Un altre pot ser caure en els estereotips de l’edadisme, no reconeixent les necessitats afectives i sexuals de les persones grans.

Una de les aportacions més interessants de Naomi Feil al Mètode de Validació és la teoria de la resolució, basada en les etapes del desenvolupament psico-social d.E.Erikson.

Aquesta ens recorda que les persones grans desorientades, intentaran resoldre les tasques de vida pendents abans de morir, per tal de marxar en pau.

Si investiguem la història de vida de la senyora potser descobrim que la seva mare va emmalaltir sent ella adolescent, i que la va cuidar fins a la seva mort sent ella ja una dona adulta. Probablement no va poder desenvolupar l’adolescència de manera satisfactòria; no va poder festejar, ni rebel·lar-se, ni compartir amb un grup d’iguals. De gran, i amb un procés de demència intenta resoldre, a la seva manera, aquestes mancances.

Per què jutjar-la o etiquetar-la de malalta quan expressa una necessitat tan humana com és el reconeixement?.

Des de la Validació posem en valor la necessitat manifestada i acompanyem amb empatia, sent testimonis imparcials de la resolució.

Mètode de Validació

1️⃣ Primer Principi

2️⃣ Segon Principi

3️⃣ Tercer Principi

4️⃣ Quart Principi

5️⃣ Cinquè i sisè Principis

7️⃣ Setè Principi

8️⃣ Vuitè Principi

9️⃣ Novè Principi

🔟 Desè Principi

1️⃣1️⃣ Onzè Principi