El desè principi de la Validació s’endinsa en la rellevància del món sensorial de les persones grans desorientades

Quan es perden o es veuen afectats algun dels 5 sentits les persones grans estimulen els seus sentits interiors. Quan el present és poc significatiu i confós el passat pot resultar més atractiu i la memòria remota té un rol més important.

Validacio 10 fibs

La Naomi Feil es recolza en el concepte d’imatge eidètica per elaborar aquest principi:

Les persones podem utilitzar el nostre cervell amb la finalitat d’activar records visuals, auditius o quinestèsics.

Ens apropem a una senyora que roman amb els ulls tancats, quan li preguntem com es troba ens explica que està un vaixell direcció a Mallorca. Està la senyora tenint al·lucinacions?

Sabem que les persones grans en determinats processos infecciosos aguts poden tenir al·lucinacions. Un cop descartada aquesta possibilitat ens podrem apropar a ella i engegar el motor de l’empatia, juntament amb les tècniques del Mètode de Validació per acompanyar la persona en revisitar un episodi significatiu del seu passat. També podem orientar-la en la realitat i explicar-Ii que no està en un vaixell.

Si hem seguit tots els principis de la Validació i estem familiaritzats amb aquest mètode de comunicació sabem que la millor manera d’acompanyar-la és respectant i donant valor a la manifestació de les seves emocions i a allò que necessita resoldre o reviure.

Mètode de Validació

1️⃣ Primer Principi

2️⃣ Segon Principi

3️⃣ Tercer Principi

4️⃣ Quart Principi

5️⃣ Cinquè i sisè Principis

7️⃣ Setè Principi

8️⃣ Vuitè Principi

9️⃣ Novè Principi

🔟 Desè Principi

1️⃣1️⃣ Onzè Principi