Al desembre tocava celebrar la Festa del Nadal a la Llar la Mercè. La celebració, aquest any, ha hagut de passar malaguanyadament pel dol. De dol, començant pel President, Josep Maria Gasol, que ens va deixar el dia 9 d’abril, Dia de Dijous Sant i -entre pandèmia i mort natural- continuant amb una llista de 17 usuaris de La Llar -Residència i Serveis Diürns-.

 

El 22 de desembre ens vam reunir en una Missa de Rèquiem, presidida pel Mn. Albert Sols, amic personal del Josep Maria, la vídua, Sra. Fontsanta, altres membres del Patronat, Anton Gasol, Francesc Montagut, Joan Maria Solà, i Xavier Busquets, el Gerent de FiBS i les Directores de La Llar, els treballadors de La Llar la Mercè i familiars:

in memoriam fiBS Llar la MerceEstem acostumades a acomiadar-nos de les persones de les que tenim cura, ja que les acompanyem en la vida, però també en la mort. Tan important és un procés com l’altre. Moltes coses hem après d’aquest any, i una de les més importants ha estat encarar-nos amb la mort. Ella ha estat la protagonista, juntament amb la por i la incertesa. Ja que ha estat el plat principal de les nostres taules, potser ens demana que la comencem a mirar amb altres ulls i potser així la vida recobrarà més sentit.”  Anabel Quiroga, Directora de la Residència Llar la Mercè

Com hem dit, a la cerimònia també va assistir-hi el que és patró de la FiBS i germà del President, Anton Gasol:

“Per la FiBS, particularment pel nostre President, Josep Maria Gasol (aCs), la Llar era la ‘nineta dels seus ulls’. Recordo la il·lusió que li feu el dia 23 de juny de 2016, ‘verbena’ de Sant Joan, quan vàrem celebrar el 25è aniversari de la Residència. El carrer Llull, al bell mig del Barri Gòtic, estava ple de gom a gom i des d’una tarima el nostre President ens recordava:

L’objectiu, que impregna tota l’activitat de la Llar la Mercè, és acompanyar i acollir a les persones en el procés d’envelliment”. I afegia: “En aquests primers 25 anys de funcionament s’han atès prop de 500 persones grans, gairebé totes del Gòtic, atents a factors condicionants sociofamiliars, de salut, econòmics i d’habitatge i basant l’acció en el respecte a la dignitat de cada persona, la confiança, l’afecte, l’entorn conegut, la continuïtat i el poder decidir en la quotidianitat”. Anton Gasol

 

I repetint allò que vaig manifestar a l’inici de l’acte, és en nom del Patronat de FiBS que avui, aquí, després de fer ben palès que no els volem oblidar, que no els podem oblidar, perquè encara el dolor i el buit el sentim ben viu, dintre de nosaltres, avui, el Patronat de la Fundació, tot l’equip de directors, directores i treballadors i treballadores de La Llar i dels Serveis Centrals de la Fundació, tots i totes, respectant-ne la memòria dels difunts, ens toca dir que hem de continuar endavant, i no defallir, que les necessitats són moltes i que el temps i les maltempsades ens ho fan tot molt curt.

A tots i totes una abraçada ben sentida, i als que ens han deixat un a reveure, convençut que un dia ens trobarem tots junts per celebrar la Festa de La Llar que la pandèmia ens ha volgut robar aquest any, de forma subreptícia i quasi clandestina.

A tots gràcies per ser avui aquí i gràcies per fer pinya i compartir el dol i la tristesa de tanta absència.

Josep M. Puig i Puigdomènech

Vice-President