Un recent estudi, titulat  L’Habitatge Protegit a Catalunya. Un descoratjador viatge de 20 anys, realitzat per Miquel Morell, patró de la nostra Fundació, juntament amb Agustí Jover i Nil Ragàs, revela una crisi sense precedents en l’habitatge de protecció oficial (HPO) a Catalunya.

La producció d’HPO ha caigut dràsticament des de 2013, assolint mínims històrics malgrat l’augment de les necessitats d’habitatge social. Aquest declivi ha generat un dèficit acumulat de prop de 313.000 habitatges protegits, requerint la construcció de 20.800 habitatges anuals durant els pròxims 15 anys.

L’informe destaca la insuficiència de recursos públics, amb una reducció significativa de la inversió tant de l’Estat com de la Generalitat en habitatge protegit. La situació actual demana un canvi radical en les polítiques d’habitatge, incloent-hi una major inversió pública i una col·laboració més estreta entre els sectors públic i privat. L’estudi subratlla la necessitat urgent d’un marc de col·laboració publicoprivada per atraure el compromís de tots els operadors involucrats en la producció i comercialització d’HPO a gran escala.

Actualment, només l’1,5% dels habitatges a Catalunya són de lloguer social, molt per sota de la mitjana europea del 15%.

Aquest informe posa de manifest l’urgència d’abordar la crisi d’habitatge protegit a Catalunya, requerint una acció immediata i coordinada de tots els actors involucrats.

Policy_brief_habitatge_pro