En un esforç per abordar els creixents reptes d’atenció social i habitatge per als ciutadans vulnerables, una delegació d’executius neerlandesos es troba de visita a Barcelona durant aquest mes de setembre.

La Fundació Família i Benestar Social te l’honor de rebre aquesta comissió, composta per vicealcaldes i executius d’organitzacions d’habitatge social i proveïdors d’atenció dels Països Baixos.

Els Països Baixos, com altres països europeus, s’enfronten a una creixent demanda d’atenció i habitatges assistits, especialment a causa de l’envelliment de la població i les necessitats dels ciutadans vulnerables. No obstant això, s’enfronten a la limitació de recursos financers i professionals en el sector d’atenció social. Aquest repte és compartit per moltes nacions europees i ha portat a la necessitat d’explorar solucions innovadores en l’àmbit de l’habitatge i l’atenció social.

La delegació neerlandesa ha mostrat un interès particular en l’enfocament i les solucions desenvolupades a Catalunya. Entre els temes d’interès s’inclouen:

* Col·laboració entre organitzacions d’habitatge, salut i atenció social, tant del sector públic com del privat.
* Innovació social, com la co-creació amb ciutadans i el desenvolupament de comunitats i barris actius.
* Creació de barris inclusius que ofereixin un llar per a tothom, estimulin la connectivitat i redueixin la soledat.
* Desenvolupament de solucions intermèdies d’habitatges amb atenció, com projectes d’habitatges compartits, blocs de multiservei i blocs intergeneracionals.
* Nous conceptes d’habitatge, com ara les aldees per a persones jubilades i els habitatges basats en la comunitat per a adults grans.
* Noves estratègies de finançament.
* Disseny arquitectònic especial per millorar l’experiència de vida i l’intercanvi veïnal.
* Ús de tecnologia tant en la construcció d’edificis com en els serveis de salut i atenció social.

Per fomentar un intercanvi efectiu de coneixements i experiències, la delegació ha programat una sèrie de reunions i visites a diverses organitzacions a Catalunya. Aquestes interaccions permetran a ambdues parts compartir els seus enfocaments i millors pràctiques per abordar els reptes comuns en l’àmbit de l’atenció social i l’habitatge.

La Fundació Família i Benestar Social és una de les entitats amfitriones, i ha rebut la comissió el 28 de setembre a la Llar la Mercè, un equipament al barri Gòtic que promou intervencions adreçades a la millora de l’entorn personal i comunitari, acompanyant persones i famílies en el seu procés vital.

Posteriorment, el dia 29, la comissió ha visitat l’Edifici Adela Barquín de Sant Feliu de Llobregat, el primer projecte que reuneix les nostres funcions: promoció i gestió d’habitatges de lloguer social i l’acompanyament de persones grans autònomes.

Durant la seva visita, la Dutch Housing & Care Executive Study Mission va tenir l’oportunitat de conèixer l’experiència d’alguns veïns i veïnes i van participar en una activitat grupal a la sala polivalent de l’edifici Adela Barquín. 

Aquesta visita es presenta com una oportunitat única per compartir enfocaments, millors pràctiques i estratègies que ajudaran ambdues parts en la recerca de solucions d’atenció social i habitatge de alta qualitat.

Des de la Fundació FiBS ens sentim emocionats i il·lusionats de rebre a aquesta comissió i esperem que aquest contacte doni lloc a avenços significatius en l’àmbit de l’atenció social i l’habitatge.