Skip to main content

L’objectiu del nostre projecte Adela Barquín, no és només proporcionar un habitatge, sinó també crear un entorn comunitari que fomenti les relacions personals, el benestar emocional i l’autonomia. Per aquesta raó, amb aquesta visió, ens esforcem per combatre la soledat no desitjada i avançar cap a la desinstitucionalització de la vellesa.

L’Edifici Adela Barquín es basa en quatre pilars fonamentals que responen a les necessitats reals dels seus veïns i veïnes:

  • Autonomia personal: es proporcionen recursos i suport per mantenir la independència dels veïns i veïnes, ajudant-los a gestionar millor el seu dia a dia.
  • Inclusió comunitària: es fomenta la participació activa en la vida comunitària mitjançant activitats que enforteixen els vincles socials i el sentiment de pertinença.
  • Cures compartides: es promou un model col·laboratiu on els veïns poden donar i rebre suport mutu, creant una xarxa solidària dins l’edifici.
  • Lluita contra la soledat no desitjada: gràcies als espais comuns i les activitats organitzades, es treballa per reduir l’aïllament social i millorar les relacions de veïnatge.

Aquest enfocament integral no només garanteix una millor qualitat de vida per als seus veïns i veïnes, sinó que també contribueix a crear una comunitat cohesionada i resilient.

Per entendre millor l’impacte del nostre projecte, durant el 2024 hem dut a terme una enquesta de valoració i impacte entre les veïnes i veïns de l’edifici Adela Barquín. En aquest sentit, els resultats confirmen que estem marcant una diferència significativa en les seves vides.

Una xarxa social més forta i menys soledat

Gairebé 8 de cada 10 persones enquestades (78,33%) afirmen sentir-se més acompanyades des que viuen a l’Edifici Adela Barquín. Per tant, aquestes dades reflecteixen l’èxit dels nostres esforços per crear un entorn on les connexions socials són prioritàries. A més, el 70% assegura poder comptar amb persones de confiança, i el 63,33% ha ampliat el seu cercle d’amistats. Així doncs, aquestes xifres evidencien com un espai adequat pot ajudar a combatre l’aïllament i fomentar relacions significatives.

Benestar emocional i qualitat de vida

El benestar emocional és un altre àmbit clau on hem vist resultats positius: el 66,67% de les persones enquestades se senten més tranquil·les gràcies a la seguretat que els proporciona tenir garantit el dret a l’habitatge i el 51,67% de les persones enquestades manifesten sentir-se segures pel que fa a l’accés a l’habitatge. Aquesta xifra reflecteix que més de la meitat de la població analitzada percep estabilitat en l’accés a un habitatge.

A més, un 73,33% afirma que la seva qualitat de vida ha millorat significativament, i un 46,67% ha trobat nous objectius i projectes personals. Aquestes dades demostren que oferir un entorn estable i segur pot ser clau per fomentar l’autonomia i el creixement personal en la vellesa.

Una xarxa comunitària empoderadora

El projecte Adela Barquín ha consolidat una xarxa participativa que combateix l’aïllament mitjançant activitats lúdiques, formatives i festives, amb un alt grau d’autogestió i resultats positius en benestar emocional i cognitiu. Les dades revelen una forta implicació veïnal: 9 activitats setmanals autogestionades  amb participacions superiors al 60% i una valoració mitjana de 3,72/4. La governança presenta alts nivells d’assistència a assemblees (92,2%) en un model col·lectiu en evolució que reforça els llaços socials.

Un entorn accessible i inclusiu

La mobilitat dins de l’edifici és un altre factor destacat: els espais accessibles faciliten les interaccions socials i eviten l’aïllament físic. Per consegüent, aquesta accessibilitat contribueix a una percepció més positiva de la qualitat de vida.

Aquest projecte, fruit de la col·laboració publicoprivada, es consolida com a referent per a polítiques d’habitatge social que prioritzen la dignitat i la comunitat, demostrant que és possible construir entorns on la vellesa es visqui amb autonomia i vincles significatius.

 

 

Projecte finançat per la Unió Europea – Next Generation EU

Next generation