El quart principi de la Validació ens recorda que la intensitat dels sentiments dolorosos disminueix si aquests són expressats, reconeguts i validats per un interlocutor de confiança, en canvi aquesta augmenta, si són ignorats o reprimits

Aquest principi s’inspira en les teories psicoanalítiques de Freud i Jung sobre la manifestació i repressió de les emocions.

El Mètode de Validació, de Naomi Feil, no és una teràpia, ni pretén psicoanalitzar ningú, és un mètode de comunicació que ens convida a acollir totes les emocions expressades per les persones grans desorientades.

Què podem fer quan un senyor, carregat amb el seu maletí i visiblement enutjat ens demana per tercera vegada que li obrim la porta perquè arriba tard a l’oficina?.

Mètode de Validació

L’abordatge de la ira en les persones grans, com ja vam dir en el segon principi, és tot un repte. A l’inici dels processos de demència les persones poden manifestar enuig.

Com es deu sentir una persona que ja no pot o no li permeten fer el que sempre ha fet? No poder conduir, no poder cuinar, no poder treballar.

Sembla lògic que estiguin enutjades, si tenim informació relativa a les seves històries de vida entendrem millor les seves reaccions. Probablement abans de la ira hagin sentit por; a la pèrdua d’autonomia i del rol social, a ser oblidats per no ser útils o capaços.

Des de la Validació acompanyem amb empatia les emocions que apareixen, les acceptem i no intentem canviar-les

Així doncs, davant del senyor del maletí, utilitzarem tècniques de comunicació verbal i no verbal per tal que pugui expressar la seva ira, sense jutjar-lo, ni amb la pretensió d’intentar calmar-lo. Quan l’escolta és empàtica, i tenint en compte la roda de les emocions (Teoria psicoevolutiva de l’emoció) serà més fàcil que la persona passi de la ira a la tristesa, un cop hagi pogut reconèixer les seves pèrdues.

Quan acompanyem la persona a trobar els seus propis recursos potser serà capaç de deixar enrere la tristesa i recuperar la calma i l’equilibri.

Mètode de Validació

1️⃣ Primer Principi

2️⃣ Segon Principi

3️⃣ Tercer Principi

4️⃣ Quart Principi

5️⃣ Cinquè i sisè Principis

7️⃣ Setè Principi

8️⃣ Vuitè Principi

9️⃣ Novè Principi

🔟 Desè Principi

1️⃣1️⃣ Onzè Principi